PÅSKMUST

Detta fenomen julmust och påskmust..... Jag har idag druckit påskmust för andra gången nu innan påsk. Det är så gott och jag hävdar bestämt att det är skillnad på julmust och påskmust...... vissa menar att det är samma dricka bara ny etikett så jag har tagit reda på fakta (om det nu var någon som tror att jag har lite att göra...)

*****Julmustens historia

Den som uppfann dagens jul- och påskmust var den svenske Harry Roberts som hade studerat kemi i Tyskland i slutet av 1800-talet. Han gjorde grundreceptet till dagens julmust i hop med sin pappa, Robert Roberts.
Men den första musten dracks redan på vikingatiden.
Det var 1910 som Harry och Robert Roberts startade företaget AB Roberts i Örebro och därmed började man tillverkningen av Julmust. Julmust blev ett alkoholfritt alternativ till julöl, även julmust kallades julöl från början. Den största skillnaden mellan öl och julmust är att man jäser öl, julmust lagras bara.

Tillverking

Företaget AB Roberts gör inte den färdiga musten, endast aromen. I aromen ingår malt, humle, hemliga kryddor och smaktillsatser. Efter att man har blandat aromen lagras den, skillnaden mellan påsk- och julmust är att de inte lagras lika lång tid. Hur länge musten lagras eller vilken av jul- och påskmusten som lagras längst är affärshemligheter. När aromen är färdig köps den upp i koncentrerad form av olika bryggerier.

Av Julmust dricker svenskarna 35 miljoner liter per år i juletid, och sammanlagt dricker svenskarna ungefär 60 miljoner liter jul- och påskmust per år.

 *****http://www.susning.nu/ säger så här....
Påskmust är olik julmusten då den har en förändring i aromerna som tillverkas och distubieras av Roberts AB. Aromerna i must består mestadels av malt och humle därav den öliga smaken.

Så nu vet ni det!


Igår trodde jag att jag skulle dö....

Igår hade jag en sån huvudvärk så jag trodde att jag bara skulle dö på fläcken där jag satt. Jag föreställde mig hur mitt huvud svällde upp och bara    precis som i tecknad film..... så blev det ju inte så klart.
Jag visste inte var jag skulle ta vägen och jag mådde så apilla så det var inte klokt. När jag till slut somnade så var klockan väldigt mycket över midnatt och sen ringde väckarklockan kl 6. Upp och jobba med huvudvärken gömt långt bak i min hjärnbalk nånstans..... peppar peppar...stannar den borta.

Lagade sjömansbiff till middag idag. Det gör jag nog inte om... vilken tråkig mat. Jonny får slicka sig om läpparna hur mycket han vill och be om det....men sjömansbiff blir det aldrig mer. NEJ.

Påsk närmar sig och vi åker till norr. Har inte varit hem sen jul så det är verkligen dags nu. Ska ju nästan skämmas så länge jag varit borta.... Saknar min Pilla och hennes garv, Saknar Hillan och hennes garv, saknar Maggan och hennes garv, saknar...... garv!!!

Just JA!!!!! Till årets logdans hos min vackra Tin så blir det kändistema..... vad kan jag hitta på att klä ut mig till????
Någon som har en bra ide`???


nOtERiNg:::::: I lördags vid midnatt på väg hem från Jonna så sa Linda det förbjudna ordet!!!! HAHAHA!!

Tanke dag...........

tänker på mycket idag....


Jag är unik

Jag har inte lyckats med så mycket i mitt liv än så länge och jag är egentligen ingen speciell. Jag har ingen ovanlig talang och är inte begåvad med en vacker sångröst. Jag har absolut inte den mest önskvärda kroppen och utseendet är väl som det är. Jag har inget fett bank konto och ingen villa i spanien. Jag har inga märkeskläder och ingen DolceGabbana väska. Jag har bara varit utomlands 2 gånger och då till samma land. Jag har gått på nitar och gjort misstag som alla andra. Jag har sårat och betett mig illa. Jag har ångrat, älskat och gråtit.

Men det finns något som jag har som ingen annan har. ... Jag har mig.

Jag har min personlighet och jag har min själ. Jag har ett stort ego men inget större än du har. Jag älskar mig och jag älskar att vara mig. Jag är unik och det finns bara ett exemplar av mig. (tur det) Jag tror inte att jag är bättre än alla andra. Jag är bara så bra som jag själv vill. Jag har talang för det jag gillar att pyssla med enligt min egen mening och det är ju just den... den egna meningen ... som räknas. Jag gillar mig och allt jag står för och den som inte gillar det behöver inte vistas i min närhet. Jag saknar mycket, det kan jag erkänna, men jag är inte förlorad i mig själv. Och för mig är det viktigt!
Det stoltaste jag kan skylta med är att jag är mamma. Jag är någon viktig för en annan liten varelse. Jag betyder något för någon och det gör mig så stolt så jag spricker.

Jag lever nu, i mig själv, med mig själv, och älskar nästan varje sekund av det..................


Earth hour

Igår släckte vi lamporna halv 9 och ställde fram räkor och vitlöksbaquetter och tände ljus och myste. Tycker att vi borde införa en earth hour en gång i veckan minst. Folk brukar ju säga att det tillverkas massa barn vid strömavbrott...Tänk bara vilken baby boom det kan bli.

VI har haft en riktigt mys helg och den avslutades lika härligt. Vi tog en familjetur med bilen till Sälen idag och tittade på alla galna turister. Sen åkte vi hem och grillade korv och drack kaffe och åt chokladbollar i slogboden. Sambon har lessnat på snön nu så han skottade en väg fram till slogboden och så försöker vi väl att värma bort snön på vår tomt. Det kan gå en del ved men vi har ju hela gärdsgården som vi ryckte bort i höstas att elda med så det ska väl gå¨...

  Grillad korv....sol....senap...och kaffe


glad Adam   En glad Adam som väntar på korv

 
Vi har rätt mycket snö än.... Adam når upp till lyktorna på parklampan......
Hoppas ni alla haft en trevlig helg....

trallla lalla hela dagen

Först..... Rickard tycker att jag borde färga om håret och har anmält sig frivillig till det. Tror faktiskt att jag hellre har hela håret grönt innan han får peta på det. :)
Jag irrriterar mig lite på den gröna färgen för den fastnar liksom på huden. Varje morgon jag vaknar så får jag skrubba halsen för den är alldeles grön. .. men det kanske ger sig när jag tvättat håret nån gång.... fast då är det väl dags att färga på det igen.... hmmm... jag vi får se. Jag ger det gröna en chans till......

Idag är det städdag och nu ska det städas allt jag inte hann i går och sen ska jag åka och titta på en ny tvättmaskin. Har liksom tröttnat på den gamla... den funkar ju och så men åldern på den maskinen går inte ens att gissa.....

Jag känner mig som Hulken

Jo... jag var till hårataljen idag. Jag skulle bara toppa lite och färga på mitt långa slitna hår..... men Maria Nilsson var så inspirerad och pigg så det smittade av sig och hem kom jag med en osymetrisk frisyr och gröna slingor i håret...Dom är så duktiga på den salongen så det är ju helt otroligt. Jag går alltid därifrån och känner mig asrockig!!!
Det tar lite tid att vänja sig men nog var det fint.... tror ja... Så jag har i alla fall något som heter tropical green i håret nu. Det du .... MAGGAN!!

den långa sidan...

framifrån

Nu har frisyren ingen stadga just nu då eftersom jag nattan min lilla prins och gått igenom dagens aktiviteter... men visst syns det att det skiftar i grönt.....

Som jag sa till Jonna.... nu har jag provat det i alla fall så nu kan jag pricka av det på min lista.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Har ju inte bloggat på ett tag men jag har liksom inte haft ork eller lust och så... Ska bättra mig och absolut ta mer kort!

rockigare bakgrund

Ja... jag bytte väl då Ärtan... men det är svårt att hitta någon bra rockig bakgrund. Har du några tips???
EN lila bakgrund med gitarr får väl passa nu när jag äntligen knäckt mitt guitar hero spel på medium....

Nu stina...

Jag har kommit på det nu... jag har löst det. Och för att bevisa för mig själv så bytte jag bakgrund en gång till....

helgen som gått undan...

Ja, i fredags var det födelsedag då. Jag sov lite lagom och sen blev det tårtbak till kvällens bjudning.
Tårtorna blev skapliga men...... vill att dom ska smaka godare än jag tyckte... nåja. Jag har lovat mamma att lägga ut bilder på tårtorna som hon inte hade chans att smaka.... här kommer dom mamma. Titta, och gråt
tårta nr 1. grön marsipan,vita kallor 


Det var en jätte trevlig kväll med vänner och roliga presenter... ska fota sen och lägga ut. Just nu har jag bråttom. Det är strax BECK och sambon vill hålla handen.....så resten av helgen får ni i bilder.

Vårtecken!!!! Bygga snögrotta tar på krafterna  tulpaner... 


My birthday

Idag fyller jag år och jag firar som bara den.... har precis gjort klart alla tårtor, petat i mig lite mat, fått en snabb dusch och nu ska jag susa iväg in i garderoben. Hitta något som matchar och sen är det kalas resten av kvällen......

Den bästa presenten ska jag ge mig själv.... sovmorgon!!!!

Min diagnos

Jag har ställt diagnos på mig själv nu.... Jag lider av sömnbrist.
Känner mig verkligen vacker just nu. ..

Symptom:
Har "go morron" konstant i ögonvrån, svarta ringar under ögonen, munnen hänger bestämt neråt, håret står åt alla håll, fötterna släpar sig fram, huvudet hänger absolut inte med, det mesta går i slow motion, min nya drog är kaffe...

Behandling:
Sovmorgon på söndag!!

Receptfri smärtlindring: tanken på att Adam mitt upp i all min eländighet fortfarande tycker att jag är snygg! :)


Sagt i Soffan...

Jag: Jaha, då har mamma avbokat klipptiden nu. Då kan jag inte bli vacker till mitt kalas för vi kan ju inte gå och klippa oss när du är sjuk, Adam.

Adam: Det gör inget mamma, du är snygg ändå!Bara så ni vet så plockar den där ungen en massa poäng just nu......

Utmaning...

Maggan har skickat en utmaning..... här  kommer den...

Man ska skriva 5 otäcka/äckliga saker att äta sedan ska man
utmana 5 andra att svara på om de vågar äta den dåliga maten.
(Du ska alltså skriva vad du tycker om det jag radat upp på min lista, sen skriva en egen)

Här är Maggan lista:
1. Isterband--alltså det går faktiskt an...i små portioner
2. Curry (alltså det där gula, äckliga pulvret från burk)---Jag håller helt och hållet med.
3. Stuvade makaroner--Stuvat....allt stuvat är smaskens!!
4. Rå lever--Rå lever är inte bara äckligt, det är t om konstigt att ens föreslå som mat
5. Makaronivälling med russin--Välling gillade jag med russin... men makaron??


Och här kommer min lista på 5 otäcka/äckliga saker att äta:

1.
Leverstuvning
2. Haggis (inälvsmat)
3.Allt eller åtminstonde det mesta i fiskväg...blä..
4. Kåldolmar
5. PyttiPanna

Jag utmanar alla som känner för att bräcka mig!

Jonna är en lysande stjärna!

Vilken tur jag har att Jonna har offrat sin dator en hel kväll bara för att jag ska få något kul att göra under natten!
Tack så mycket för det Jonna. Om det om någon vecka eller så dyker upp diverse produkter från olika företag så hade inte jag ett dugg med det att göra... lovar...

Födelsedagen närmar sig som smått.... eller just nu närmar den sig jävligt fort. Det känns som om jag sover bort dagarna, vilket jag i och för sig gör...men ajja... ni fattar.
Jag har ju sagt att jag slutat att fylla år nu när jag blivit 30 men fan..... varför ska jag sluta fylla år??Helt klart så ska jag fira min födelsedag. Det är väl absolut värt att fira att man blir äldre eftersom det betyder att man fortfarande lever... och det är väl något att fira?? Så på fredag tänker jag fira min födelesedag absolut. Jag ska bjuda mina vänner på lite tårta och den blir väl speciell hoppas jag. Ska försöka överträffa mig själv detta år. Hoppas jag lyckas.

Önskelista för i år:

Skulle vara ganska coolt med en lyxbåt som kan segla mig Karibien runt
En miljon i ett present kuvert hade också varit fint att få sätta sprätt på.
Skulle vara helt ok om man vaknade en morgon och allt överflödigt var puts väck och kroppen var slimmad som fan.
En annan önskan som gärna får slå in skulle vara att få en egen nanny, en egen chaffis, en egen kock, en egen inredare och en egen massör.

Tycker faktiskt inte att jag tagit i med mina önskningar i år.... nä...

utmaning....

Regler: Kopiera detta till din blogg och utmana 5 personer. Varje svar måste börja med första bokstaven i ditt namn. Om personen som utmanade dig har ett namn som börjar med samma bokstav får du inte svara likadant som denne. Du får heller inte ange samma svar två gånger. Detta är klurigare än man tror. Lycka till!
Jag utmanar inte någon men den som vill kan ju kopiera och föra alltsammans vidare.

1. Vad heter du?: Anna
2. Ett ord på fyra bokstäver: Anka
3. Flicknamn: Angelica
4. Pojknamn: Albin
5. Yrke: Astronaut
6. Färg: Alabasterblå
7. Klädesplagg: Annorak
8. Mat: Ananaskassler
9. Sak i badrummet: Ansiktsvatten
10. Plats/stad: Antalya
11. En orsak att vara sen: Automat växel ras
12. Något man skriker: Aldrig!
13. Film: Armagheddon
14. Något man dricker: Alkohol
15. Band: ABBA
16. Djur: Albatross
17. Gatunamn: Alle´gatan
18. Bil: AUDI
19. Sång: Aldrig ska jag sluta älska dig....(du är allt jag har och allt jag ber om...)
20. Aktivitet med mer än en deltagare? Aerobics

- Så blev min lista och den enda uppdateringen för idag... so long..

Muffins bak

Igår när Adam var på kalas så passade jag på att pröva göra muffinsar...dekorerade. Resultatet blev med blandade känslor. Dom är ju dekorerade men ser inte så ätbara ut... hahah....Svärmor smakade en igår och hon tyckte att dom smakade messmör!!!! Adam åt en nyss och han gillade inte "kletet" på muffinsen. "men jag ska försöka äta upp den ändå mamma" säger han. Det är inte lite han offrar sig för att hålla mamma glad!! hahaha
nåja.... det blev vad det blev. Det var kul att testa bara. Försöker hitta någon sorts plan till min födelsedags tårta och jag tror jag har klart för mig vad jag ska göra för tårta.... får väl se hur jag lyckas...

Igår tog vi det bara lugnt hela dagen och det var så skönt att bara vara..... såg lite film på kvällen. Vi hyrde Arn 2. Det är faktiskt väldigt intressant med svensk historia... man kanske skulle läsa en bok om sånt???

Idag är det vasa lopp och familjen är bänkad vid tvn.... ja alla utom Adam då. Han har tröttnat att titta på stakandes svettgubbar. Vi ska väl ringa lite folk som vi inte sett på ett tag och se om någon törs smaka mina muffins... haha

RSS 2.0