PÅSKMUST

Detta fenomen julmust och påskmust..... Jag har idag druckit påskmust för andra gången nu innan påsk. Det är så gott och jag hävdar bestämt att det är skillnad på julmust och påskmust...... vissa menar att det är samma dricka bara ny etikett så jag har tagit reda på fakta (om det nu var någon som tror att jag har lite att göra...)

*****Julmustens historia

Den som uppfann dagens jul- och påskmust var den svenske Harry Roberts som hade studerat kemi i Tyskland i slutet av 1800-talet. Han gjorde grundreceptet till dagens julmust i hop med sin pappa, Robert Roberts.
Men den första musten dracks redan på vikingatiden.
Det var 1910 som Harry och Robert Roberts startade företaget AB Roberts i Örebro och därmed började man tillverkningen av Julmust. Julmust blev ett alkoholfritt alternativ till julöl, även julmust kallades julöl från början. Den största skillnaden mellan öl och julmust är att man jäser öl, julmust lagras bara.

Tillverking

Företaget AB Roberts gör inte den färdiga musten, endast aromen. I aromen ingår malt, humle, hemliga kryddor och smaktillsatser. Efter att man har blandat aromen lagras den, skillnaden mellan påsk- och julmust är att de inte lagras lika lång tid. Hur länge musten lagras eller vilken av jul- och påskmusten som lagras längst är affärshemligheter. När aromen är färdig köps den upp i koncentrerad form av olika bryggerier.

Av Julmust dricker svenskarna 35 miljoner liter per år i juletid, och sammanlagt dricker svenskarna ungefär 60 miljoner liter jul- och påskmust per år.

 *****http://www.susning.nu/ säger så här....
Påskmust är olik julmusten då den har en förändring i aromerna som tillverkas och distubieras av Roberts AB. Aromerna i must består mestadels av malt och humle därav den öliga smaken.

Så nu vet ni det!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0