Vittertrappan

Så här står det i Wikipedia om VITTRA:
Vittra är ett mytiskt folk inom den nordiska fäbodkulturens folktro. Det räknas till dem som inom folktron kallas "de osynliga". Vittra beskrivs som ett folk som lever som människorna, men på annan plats och under andra tider. De håller till på fäbodvallen under vinterhalvåret då människorna inte är där. Sägnerna om vittra påminner om de i Norge förekommande om huldrefolket och gutniska berättelser om di sma undar jordi.

Vittra ser ut, lever och klär sig som människor. De är dödliga. De bor under jorden, eller snarare i en parallell verklighet. Vittras vägar kallas för vitterstråk och på många platser i norra och mellersta Sverige finns det kartor över dessa. Illa går det för den som bygger sitt hus rakt på ett vitterstråk, då går vittra med sin boskap tvärs genom huset.


Och uppe i norr där jag är född så finns det många ställen som sägs vara Vitterstråk och strax utanför Dorotea så finns det en trappa i bergväggen som kallas just vittertrappan. I påskas åkte vi dit för att titta.

Stentrappan i berget som ni ser på bilderna är alltså som jag har förstått det inte själva vittertrappan för den är stor nog för vuxna, men när man börjat gå upp för den så ser man till höger minitrappsteg brevid den stora trappan. Den mindre trappan ser ut som om den verkligen är gjord för små barn...eller vittra. Jag har varit förbi där många gånger men aldrig stannat och verkligen gått uppför trappan men det gjorde vi denna gång. Så nu har jag varit där. Vill ni åka dit så måste ni först passera en ljuvlig liten by som heter Svanabyn och köra genom den byn och vidare en bit in i skogen.

Kommentarer
Postat av: Therese - Sockenvägens Söta

Närå, hela trappen är vittertrappan, den är inte gord av människohand, utan av just vittra!!! Eller inlandsisen om man ska vara tråkig ;-P

2011-06-07 @ 20:39:15
URL: http://lurans.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0